Steady State Topography (SST): neuromarketing techniek

Wat is SST?

Binnen het gebied van neuromarketing is Steady State Topography (SST) een onderzoekstechniek voor het observeren en meten van consumentengedrag. Bijvoorbeeld om te achterhalen hoe het brein van een consument reageert op advertenties, verpakkingen en winkelomgevingen. SST is een specifiek gebruik van EEG. Hierbij wordt een activiteit (gerelateerd aan de te bestuderen taak) gevisualiseerd. De duur en kracht van de activiteit wordt berekend, waardoor korte latenties kunnen worden gemeten.

Waarom SST?

Met behulp van SST is het mogelijk om continu snelle veranderingen in hersenactiviteit te volgen over een langere periode. Dit is een belangrijk kenmerk, omdat veel veranderingen in de hersenfunctie die samenhangen met een cognitieve taak, in minder dan een seconde kunnen plaatsvinden. Hierdoor kunnen zeer kleine maar belangrijke activiteiten inzichtelijk worden gemaakt.

Hoe werkt SST?

SST meet de snelheid van elektrische activiteit op het oppervlak van de hersenen. Hierbij worden veranderingen in bepaalde gebieden gekoppeld aan specifieke statistieken, zoals betrokkenheid en geheugen codering. Deze specifieke statistieken zijn vaak afkomstig van bijvoorbeeld eye tracking, facial coding en biometrics.

Bronvermelding

van Zeeland, E. (2016). Basisboek neuromarketing: neuro-onderzoek voor marketing-en communicatieprofessionals. Uitgeverij Coutinho.

Citeer dit artikel
Eelants, M. (2021, 26 augustus). Steady State Topography (SST): neuromarketing techniek. Gedragvandeconsument.nl. Geraadpleegd van https://gedragvandeconsument.nl/neuromarketing/sst/

Profielfoto auteur Mitch

Mitch Eelants
Marketing Intelligence Analist
Met een master in marketing begrijpt hij de essentie van consumentengedrag. Leergierig en ambitieus heeft hij MarketingModellen.com in zijn eigen tijd naar een succes getild. Nu ontwikkelt hij zich verder als auteur voor Strategischmarketingplan.com en Gedragvandeconsument.nl.

Plaats een reactie

Hulp nodig?

Heb jij hulp nodig met jouw onderzoek?
Ik help je graag verder.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.